Water fantsy Лебедине озеро. Балет на воді (ХНАТОБ)

Харьков, ХНАТОБ
Билеты от 200 грн!
Купить билет на Water fantsy Лебедине озеро. Балет на воді (ХНАТОБ) - 17.09.2021 18:30

Проект, запропонований до уваги харківського глядача, є безпрецедентним, аналогів йому немає не тільки в Україні, а й в усьому світі. Поодинокі спроби у світовій практиці «оживити» балет П. Чайковського за рахунок справжньої водної стихії, мають разовий характер й не стають репертуарними «хітами».

У французького балетмейстера Йохана Нуса народилася ідея поставити «Лебедине озеро» саме на воді, тобто зробити зримою сценічну метафору та відійти від штампів імітації водної поверхні і примітивних лебединих муляжів. При цьому танець задуманий не просто «на березі» озера, а немовби на його поверхні, у великому, але неглибокому басейні.

Постановника цього видовища, французького балетмейстера, харківські глядачі знають так само добре, як в Західній Європі. Йохан Нус з п’яти років займався класичною хореографією і добре освоїв цей стиль танцю. В той же час Йохан сьогодні учасник і постановник багатьох престижних проектів сучасного видовищного мистецтва, у тому числі мюзиклів, шоу, розважальних телепередач, відеокліпів. До речі, зі своїм постійним асистентом Сабріною Джіордано він успішно поставив у Харкові балети «Маленький принц», «Красуня і Чудовисько», «Карміна Бурана».

Як відомо, балет П. Чайковського «Лебедине озеро» в класичному варианті розділяється на 4 дії. Причому, друга й четверта відбуваються на березі (у нашому варіанті — просто на воді). Партії чорних лебедів Й. Нус доручив танцівникам, білих — балеринам. Є багато сюрпризів і в хореографії. Багато напрацювань авторів класичної редакції балету Маріуса Петіпа та Лева Іванова залишаться незайманими. Втім, зміни будуть і в самому сюжеті.

Інтрига в тому, що чарівником, який зачарував юну Одетту і перетворив її на білу лебедицю, буде не абстрактний Злий Геній, а підступний наближений Принца. Це чаклунство відбудеться ще під час увертюри до балету, даючи поштовх фантазії авторів постановки. До речі, і фінал буде незвичайним — таким, який передбачив сам Чайковський, тобто трагічним.

Фантазія французького балетмейстера на теми «Лебединого озера» — це сенсація в театральному житті України та один з найдорожчих проектів в історії нашого театру. А якщо врахувати, що Харківський оперний театр (з ним і український балет в цілому) починався в 1925 році саме балетом «Лебедине озеро», то цей проект вписується в творчу біографію колективу однією з найяскравіших і найкреативніших сторінок.

Метки:

Харьков, ХНАТОБ
Билеты от 200 грн!
Купить билет на Water fantsy Лебедине озеро. Балет на воді (ХНАТОБ)
Афиша Харьков, ХНАТОБ 2020. Купить билеты в Харьков со скидкой онлайн. Концерты в Харьков