МОЦАРТ vs САЛЬЄРІ

Київ, Кирха Святой Екатерины
Билеты от 284 грн!
Купить билет на МОЦАРТ vs САЛЬЄРІ - 19.03.2022 19:00

Моцарт vs Сальєрі
Київський камерний оркестр
Проєкт Вадима БОРИСОВА

Більше ніж два століття людство насолоджувалося темою «Моцарт та Сальєрі». Це стало символом. Символом непереборної заздрості.

Геніальний О.Пушкін написав геніальну “Маленьку трагедію”. Видатний композитор М. Римський-Корсаков написав оперу за мотивами цієї п’єси. Блискучий драматург Пітер Шеффер у 20 столітті написав свою п'єсу. Неперевершений режисер Мілош Форман зняв за нею оскароносний фільм “Амадей” (1984). І скрізь Сальєрі – вбивця. Лише трактування різні. Причина – заздрощі. Ім'я Сальєрі стало номінальним. Його музика майже не виконується.

Але…

Антоніо Сальєрі був знаменитим і вкрай успішним композитором. Він обіймав почесну посаду імператорського капельмейстера і мав загальну повагу. У Сальєрі не було жодних причин заздрити Моцарту . Усвідомлюючи, що Моцарт був генієм, він ставився до нього по-дружньому і без агресії. Насправді, Моцарт мав набагато більше приводів заздрити Сальєрі! І декілька разів намагався відтіснити суперника, але це йому не вдавалося.

В.А.Моцарт помер 5 грудня 1791 року. Йому було лише 35. А.Сальєрі закінчив життєвий шлях у 1825 році у клініці для душевнохворих, змучений звинуваченнями у вбивстві Моцарта.

1997 року в Мілані відбувся суд над Антоніо Сальєрі. Композитора звинувачували у вбивстві його колеги Вольфганга Амадея Моцарта. Підсудний помер за 172 роки до початку слухань, але підозри у злочині затьмарювали його пам'ять усі ці роки. Суд виправдав Сальєрі через відсутність складу злочину. Причини смерті Моцарта судом не розглядалися. Від чого помер музичний геній, ще належить розібратися вченим.

Але…

Вердикт суду винесено.

Музика Сальєрі звучатиме.

І геніальна п'єса Пушкіна залишиться у століттях, як філософський роздум на вічні теми: що таке геній? чи повинен він відповідати чиїмось уявленням? що таке заздрість як ідея фікс? чи сумісні геніальність і лиходійство?… І багато, багато іншого…

Пориньте у власні роздуми, слухаючи та порівнюючи живу музику В.А.Моцарта та А.Сальєрі у виконанні Київського камерного оркестру у проекті скрипаля Вадима Борисова.

Програма:
В.А. Моцарт «Grande Fantaisie» (Adagio and Allegro), K.594
(версія для струнних А.Орловські)
Adagio – Allegro – Adagio
А.Сальєрі Фуга (версія для струнних П.Мартіна)
В.А.Моцарт Зальцбургська симфонія К.138
Allegro –Andante – Presto
А.Сальєрі Симфонія з опери «Il Moro» (версія для струнних П.Мартіна)
В.А.Моцарт Зальцбургська симфонія К.137
Andante – Allegro di molto – Allegro assai
А.Сальєрі Симфонія Ре мажор (версія для струнних П.Мартіна)
В.А.Моцарт Зальцбургська симфонія К.136
Allegro –Andante – Presto

Метки:

Київ, Кирха Святой Екатерины
Билеты от 284 грн!
Купить билет на МОЦАРТ vs САЛЬЄРІ
Афиша Київ, Кирха Святой Екатерины 2020. Купить билеты в Київ со скидкой онлайн. Концерты в Київ